Coachen en Zelfsturing
Coachen versus Situationeel leidinggeven – Associatie voor Coaching – Professionalisering voor Coaches
associatievoorcoaching.com • Leestijd: 6 min.
associatievoorcoaching.com • Leestijd: 6 min.
Doe mee aan de veerkrachtwandeling van Zin in Werk
Wat is een Veerkrachtwandeling?
Een veerkrachtwandeling is een wandeling samen met anderen, waarin gesprekken en stiltes elkaar afwisselen. De vragen van de begeleider en je medewandelaars zijn daarbij een inspiratiebron en een wegwijzer.
Wandelen is goed voor je weerstand. Dat weet bijna iedereen. Nu is weerstand nog geen veerkracht. Maar je hebt weerstand wel nodig om veerkrachtig te worden. Veerkracht zorgt ervoor dat je kunt meebewegen met de ups en downs in het leven. Op sommige gebeurtenissen heb je geen enkele invloed. Maar je kunt wel kiezen hoe je ermee om wilt gaan. Voor Zin in Werk ligt daarin de essentie van veerkracht: bewust kiezen hoe je wilt en kunt omgaan met tegenslagen in je leven. In de interactie met anderen in de groep ontdek je je eigen veerkracht en hoe je die verder kunt ontwikkelen.
Misschien kun je na de wandeling weer geïnspireerd verder op je pad. Maar misschien wil je meer? Dan kun je je na afloop aanmelden voor een of meer individuele veerkrachtgesprekken. De inhoud van die gesprekken is afgestemd op de vragen die voor jou persoonlijk actueel zijn. Als levensloop- en loopbaancoach en trainer hou ik van de meest pure vorm van coachen, zonder pakjes en zakjes. Ik stel de vragen die ertoe doen.
Wij van Zin in Werk
Samen met Jettie van den Houdt werk ik aan Zin in Werk. Wij willen daarmee bijdragen aan werkplezier, zingeving en betekenisgeving. Veerkracht is een van de hoofdthema’s van Zin in Werk. De veerkrachtwandeling begeleiden we samen. De veerkrachtgesprekken volg je daarna eventueel bij mij.
Jettie is teamwandelcoach en opleider in en met de natuur. Zij vindt het belangrijk om mensen echt te zien en te horen. Voor meer informatie zie de website van Jettie www.vandenhoudt-communicatie.nl/veerkrachtwandeling
Kosten: Veerkrachtwandeling (2,5 uur) in een groep € 35,- p.p.; Veerkrachtgesprek (1,5uur) individueel, € 80,-
Waar: Begin- en eindpunt van de wandeling is bij Boscafé De Beken Nieuwe Keijenbergseweg 174 6871 VZ Renkum
Wanneer: dinsdag 14 april 2023, 10.00 – 12.30 uur.
Aanmelden en betalen voor de wandeling kan via deze link: www.vandenhoudt-communicatie.nl/veerkrachtwandeling
Voor meer informatie over Zin in Werk ga je naar www.zininwerk.net
Alweer even geleden maar het verhaal gaat verder. De Veerkrachtwandeling van Zin in Werk voor leden van Bewust Ede in het bos bij Hoekelum vond plaats in januari. In ongeveer 2 uur hadden wij de kans om de Veerkrachtwandeling uit te proberen. Daar kregen we positieve reacties op en een aantal tips voor verdere verfijning. Na een flits-presentatie voor de Ondernemerskoffie in de Herberg in Bennekom en een workshop met de deelnemers van het Werkwiel in Wageningen was dit de 3e variant. Veerkracht is actueel. Voor Zin in Werk was het al langere tijd een van de vier hoofdthema’s. Kijk voor meer informatie even op de eigen website van https://zininwerk.net/ . Veerkracht is een van de thema’s die bij kunnen dragen aan zin in je werk, werkplezier en betekenisvol werken. Binnenkort de volgende stap: we gaan veerkrachtwandelingen aanbieden via open inschrijving. Eventueel gevolgd door een individueel veerkracht-coachgesprek voor de wandeldeelnemers. Hou onze berichten in de gaten. Of neem even contact op via dit contactformulier of via de website van Zin in Werk.
Veerkracht is een van de aandachtsgebieden van Zin in Werk. Veerkracht is een veelomvattend begrip. Het houdt o.a. verband met hoe je omgaat met werkdruk, met de balans werk-privé, met de communicatie met je omgeving en met je vermogen om je aan te passen aan veranderende omstandigheden. Tijdens een wandeling in het bos bij kasteel Hoekelum ga je met elkaar in gesprek over jouw veerkracht. Maar je wandelt ook in stilte om te reflecteren,. En we staan stil om van elkaar te leren. Je wordt je meer bewust wat veerkracht voor je doet en hoe je het kunt behouden en versterken.
We gaan graag in op de uitnodiging van Bewust Ede om voor hun leden een Veerkrachtwandeling te organiseren. https://www.bewustede.nl/agenda/workshop-cursus-training-lezing-evenement/17334/
In januari 2023 start ik in samenwerking met FCB met de begeleiding van de volgende intervisiegroep voor leidinggevenden in de kinderopvang. Tijdens de bijeenkomsten doe je als deelnemer ervaring op met een aantal verschillende intervisiemethoden. Zodat je bijv. daarna als groep zelfstandig door kunt gaan met intervisie. Maar ook om intervisie in te zetten in de samenwerking met je team. Regelmatige intervisie versterkt de leercultuur in je organisatie.
Deze serie bestaat weer uit 4 bijeenkomsten, op vrijdagmorgen van 10.00-12.00 uur: 27 januari, 24 februari, 24 maart en 21 april. De bijeenkomsten vinden deze keer plaats in Utrecht. Per groep kunnen maximaal 8 mensen deelnemen. Deelname is gratis dankzij subsidie van het Ministerie van SZW.
Inschrijven via: https://www.kinderopvang-werkt.nl/werkgevers/intervisie-voor-leidinggevenden
#kinderopvang #lerendeorganisatie #intervisie #teamontwikkeling #leidinggeven
De eerste intervisiegroep gaat op 19 december a.s. van start in Wageningen. Opgeven voor een van andere groepen kan via de website van FCB.
Hoe verbeter je de werkrelatie met je team? Hoe stimuleer je zelfreflectie, bij jezelf en bij je teamleden? En hoe versterk je deze kwaliteiten in contact met collega-leidinggevenden? Dat leer je allemaal tijdens de gratis intervisietrajecten van Kinderopvang Werkt! voor leidinggevenden in de kinderopvang.
In het kader hiervan start ik medio december in Wageningen met de begeleiding van intervisiegroepen voor leidinggevenden in de kinderopvang. In groepen van maximaal 8 deelnemers ga je met elkaar in gesprek over de onderwerpen en de thema’s die je als leidinggevende in de kinderopvang tegenkomt. Het gaat over jouw praktijk en sluit aan bij situaties waar je dagelijks mee te maken hebt. Je helpt elkaar en leert van elkaar. Samen met collega-leidinggevenden werk je aan het verbeteren van jouw samenwerking met je team. Door je eigen ervaringen tijdens de intervisie leer je gaandeweg ook hoe je binnen je team zelfreflectie kunt stimuleren.
Een groep komt 4 keer bij elkaar. We werken met een aantal verschillende intervisiemethoden, zodat je kunt ervaren wat het beste bij jou en je team past.
De intervisie voor leidinggevenden is onderdeel van het activiteitenplan MDIEU (Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) van Kinderopvang werkt!, Jeugdzorg werkt! en Sociaal Werk werkt! De activiteit is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Kijk voor alle informatie op de website van Kinderopvang werkt!
Je mag mij altijd even bellen of mailen voor meer info maar aanmelden doe je via de website van Kinderopvang Werkt!
Soms moet je stilstaan om het juiste spoor weer te vinden. En soms is dan een gesprek voldoende. In 50 minuten krijg je weer zicht op waar je nu staat, wat je veranderwensen zijn en op de eerste stappen om je doelen te realiseren. Kun je meteen uitproberen of coaching iets voor je is. Ik help je om weer inzicht te krijgen in je mogelijkheden en je kansen op het gebied van werk en op de plaats van werk in je leven. Omdat ik je nog niet ken, wil ik je het liefst live ontmoeten maar online is natuurlijk ook mogelijk.
Voor ’50 minuten voor 50 euro’ kun je je hieronder met het contactformulier aanmelden. Maar je mag natuurlijk ook bellen (06-13776713) of mailen mail@ansvermeulen.nl .
Op 14 juni 2022 van 9.30 tot 11.30 verzorgt Zin in Werk voor het Werkwiel in de Vlinder in Wageningen een workshop over Veerkracht.
In de afgelopen corona jaren is ieders veerkracht behoorlijk op de proef gesteld. Wil je weten en ook ervaren hoe veerkracht je leven makkelijker, lichter en meer ontspannen maakt? Doe dan mee op 14 juni. Twee coaches van Zin in Werk, Jettie van den Houdt en Ans Vermeulen, begeleiden deze workshop.
Veerkracht is een veelomvattend begrip. Het houdt o.a. verband met hoe je omgaat met werkdruk, met de balans werk-privé, met de communicatie met je omgeving en met je vermogen om je aan te passen aan veranderende omstandigheden. Tijdens deze ochtend ervaar je hoe groot je eigen veerkracht is. Je wordt je ervan bewust wat dat voor je doet en hoe je het kunt behouden en versterken.
Als je veerkracht hebt ga je makkelijker en meer ontspannen om met alle uitdagingen die je op je pad vindt. Vervelende gebeurtenissen die in je leven komen brengen je niet direct uit balans. Veerkracht zorgt zo voor meer energie en vitaliteit. Het draagt bij aan je fysieke gezondheid en helpt je om vorm te geven aan een zinvolle invulling van je leven.
Soms sta je voor uitdagingen waardoor veranderen onvermijdelijk is. Je moet je dan aanpassen en zoeken naar hoe je je verhoudt tot de situatie. Daarvoor heb je veerkracht nodig. Je vraagt je misschien soms af of je nou echt zo nodig, letterlijk of figuurlijk, een ander pad moet kiezen. Het betekent immers dat je een bestaand gedragspatroon moet bijstellen. We zeggen dan wel zo makkelijk dat je uit je comfortzone moet zien te komen. Maar doe dat maar eens. De workshop op 14 juni biedt je de mogelijkheid je eigen veerkracht te onderzoeken en daarover in gesprek te gaan met elkaar.
Veerkracht en Vitaliteit is een van de vier aandachtsgebieden van www.zininwerk.net De coaches van Zin in Werk zetten zich met coachgesprekken en coachwandelingen in om mensen en organisaties te helpen om op een positieve, gezonde manier in actie te komen voor een volgende stap in hun (werkende) leven.
Droom je ook wel eens over ander werk, leuker werk?
Heb je een opleiding op maximaal MBO2 niveau gevolgd? En droom je wel eens van een andere baan? Werk dat je echt leuk vindt? Of heb je op dit moment geen betaald werk maar zou je dat wel willen? En weet je nog niet hoe je dat zou kunnen aanpakken?
Ik kan je helpen om het antwoord te vinden op deze en andere vragen die met je werk te maken hebben. Als je hoogst genoten opleiding MBO2 niveau is, kan dat vanaf 1 april 2022 zelfs gratis! Met een subsidie van de overheid voor een zogenaamd STAP ontwikkel-adviestraject.
Wat is STAP ontwikkel advies?
STAP staat voor STimulans Arbeidsmarkt Positie. Het is een subsidieregeling van de overheid om mensen te helpen die zich willen ontwikkelen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Voor de regeling wordt door minister Koolmees van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een subsidiebedrag van 12 miljoen euro beschikbaar gesteld. De regeling is speciaal voor iedereen met maximaal een opleiding op MBO2 niveau. In een aantal gesprekken help ik je om uit te zoeken welke vervolgmogelijkheden er voor jou zijn. Wat kun je, wat wil je en welke mogelijkheden zijn er om daar te komen. Eventueel kun je na afloop van deze gesprekken een volgende stap zetten op het gebeid van scholing en opleiding. Daarvoor is een aparte subsidie beschikbaar bij het Ministerie van SZW, het STAP opleidingsbudget.
Vanaf 1 april 2022 kun je gebruik maken van de STAP ontwikkeladvies subsidie. Bij vorige regelingen was de subsidie in no-time op! Neem daarom zo snel mogelijk contact met mij op, bel me op 06-13776713 of vul onderstaand contactformulier in. Ik hou je dan op de hoogte zodra er meer informatie van het Ministerie komt.
Bureau Ans Vermeulen
Churchillweg 108
6706 AE WAGENINGEN
M 06-13776713
@ mail@ansvermeulen.nl
Dirk Verhoeven van de Associatie voor Coaching verwoordt in zijn artikel Coachen versus Situationeel leidinggeven nog maar eens wat ik ooit leerde van Willem Verhoeven. De essentie is na al die jaren niet veranderd. Wat een plezier om dit opnieuw te lezen.
‘Binnen het denken in termen van zelfsturing is coaching erop gericht dat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen. Mensen kunnen alleen maar verantwoordelijkheid nemen, wanneer ze keuze hebben. Wanneer je tegen iemand zegt wat hij doen moet, dan heeft hij geen keuze, dan wordt er geappelleerd aan afhankelijkheid en niet aan verantwoordelijkheid. (…) Ergo, coachen doe je altijd en overal.’
Lees het hele artikel hier https://tinyurl.com/yeuerdsh