Vanaf 1 januari 2019 heeft elke kinderopvangorganisaties in het kader van de wet IKK de plicht om voor de pedagogisch medewerkers, per Fte per jaar, 10 uur coaching in te zetten. Organisaties gaan dan werken met (pedagogische) coaches. Deze coaches moeten voldoen aan wettelijke opleidingseisen. De functie kan eventueel gecombineerd worden met de functie van pedagogisch beleidsmedewerker.

Leidinggeven aan deze nieuwe medewerkers, die andere medewerkers moeten coachen, is een nieuwe taak voor het management. Coachend leidinggeven is daarvoor geschikt. Het brengt medewerkers naar de leer-zone, het zet hen als het ware in de leerstand. Hoe meer mensen in de leerstand staan, hoe meer vooruitgang ze boeken op hun persoonlijke vaardigheden. Daarmee blijft ook de organisatie als geheel in ontwikkeling en wordt steeds beter.

Het op een coachende manier leidinggeven is daarom een goede manier om de nieuwe pedagogische coaches aan te sturen. In de manier van aansturen is de leidinggevende een rolmodel. Dit is van grote invloed op de werkcultuur binnen de organisatie en het ondersteunt de coaches in hun contact met de pedagogisch medewerkers. Dat wat je als leidinggevende laat zien heeft meer invloed dan dat wat er in de taakomschrijving van de nieuwe coaches staat. Dus, wat laat je zien?

Bureau Ans Vermeulen helpt bij coachend leidinggeven in de vorm van individuele supervisie voor leidinggevenden en begeleiding van intervisiegroepen.

Mogelijke onderwerpen:

  • wat is coachend leidinggeven
  • eigen coachvaardigheden en stijl van leidinggeven
  • schakelen tussen sturen en coachen
  • hoe krijg je mensen in de leerstand?
  • lerende vragen stellen en aandacht voor een leerrijke werkomgeving
  • pedagogisch beleid integreren in het coachen van medewerkers
  • afspraken en aanspreken op afspraken
  • motiverende gespreksvoering
  • sturen zonder de baas te spelen en kracht zonder macht
  • samenwerking met de pedagogische coach

U kunt vrijblijvend een afspraak maken voor een oriënterend gesprek om uw eigen vragen te bespreken. We kijken dan samen wat voor uw organisatie de beste mogelijkheden biedt, individuele gesprekken of intervisie in een kleine groep. Intervisie kan ook voor kleine organisaties, ik kijk dan naar combinaties met andere kleinere organisaties.

Verder is er de mogelijkheid voor online coachgesprekken (telefonisch, per mail of via Skype) of een combinatie van face to face en online coaching. Klik hier voor een afspraak.

management

© Copyright 2021 - Bureau Ans Vermeulen - Fotografie: Jan Snel - Website: Paula Vermeulen
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien