Inspiratie

De ontwikkeling van mensen inspireert me en raakt me, steeds opnieuw. Dat is de rode draad in mijn werk en het nooit voltooide thema in mijn leven.

  • Bij de eerste Spel- en opvoedwinkel van Nederland, in de Indische buurt in Groningen, ligt de kiem van mijn professionele ontwikkeling. In het dagelijks contact met ouders over opvoeden heb ik leren luisteren en kijken en invoelen. Daar heb ik geleerd dat onderlinge betrokkenheid de ontwikkeling en groei van mensen ondersteunt. En dat denken en doen hand in hand moeten gaan om elkaar te versterken.
  • In de Kinderopvang werken mensen die zich met hart en ziel inzetten. Hier heb ik geleerd hoe je verlangen om iets te realiseren de wereld in beweging kan zetten en hoe dat leidt tot meer werkplezier, wat vervolgens weer aanleiding vormt voor nieuwe verlangens, enzovoort. Mensen helpen om die cirkel van ontwikkeling in gang te zetten en in gang te houden is een van mijn grootste drijfveren geworden.
  • Ik werkte en werk o.a. graag voor en samen met: Jettie van dan Houdt van Samen leren natuurlijk,  Kinderopvang Wageningen, Spelenderwijs Ede, Josette Hoex van het Nederlands Jeugdinstituut, GGD GHOR Nederland, Marlies Zonderland, Clarine de Leve van Vyvoj Opleiden, Gemeente Wageningen, Scholengemeenschap Het Streek, Loes Dijker van www.integrale-therapie.nl-therapie en coaching, Marijke Mesdag van Werkwiel Wageningen, Kinderdagverblijf De eerste stap , Liesbeth van Silfhoudt van  Winja Wanja , Humankind en kindercentrum Sam Sammie.
  • Ik voel me verwant met het begrip 'sturen zonder de baas te spelen' van Willem Verhoeven, de grondlegger van de Associatie voor Coaching.  Bij de Associatie heb ik eind jaren '90 heel veel geleerd over de kunst van het vragen stellen, de meest pure vorm van coachen, het coachen 'zonder pakjes en zakjes'.
  • Oplossingsgericht werken en trainen leerde ik bij Arnoud Huibers. Oplossingsgericht werken wordt ook wel genoemd progressiegericht werken, of Solution focused coachen. Het helpt bij het ontdekken van het verlangen dat mensen hebben. Het is het verlangen dat hen vleugels geeft. Het maakt zichtbaar wat iemand al kan. De kleinste kiem van de eigen oplossing is uiteindelijk sterker dan alle wijsheid van alle andere mensen bij elkaar. Waarderende gespreksvoering (of  Appirciative Inquiry) is hiermee nauw verwant. Ik ontmoette daar ook Sergio van der Pluijm en lees nu elke maandag zijn inspiratiemails
  • Om jezelf te blijven ontwikkelen is een lerende houding onmisbaar. Dit geldt zowel voor mij als coach, als voor de klant die gecoacht wordt. Er zijn talloze boeken die je op weg kunnen helpen. De inhoud van een boek krijgt betekenis als je er over in gesprek gaat, met jezelf, met een vriend of met je coach. Veranderingen ontstaan niet door het lezen van een boek maar door wat je doet met het nieuwe inzicht. Hier een paar aanraders.
    • Anja Jongkind en Greet Vonk: PostTraumatische groei.
    • Dirk de Wachter , o.a. in De kunst van het ongelukkig zijn, spreekt over de lastigheden van het leven. Hij omschrijft verdriet als een stekelig ding dat pijnlijk is om vast te pakken, daarom moet je het inpakken, met woorden, nabijheid en erkenning, om het  verder mee te kunnen dragen in je leven.
    • In Hé, ik daar..? beschrijft Daniel Ofman hoe je je persoonlijke kernkwaliteiten kunt vinden en verder ontwikkelen m.b.v. een kernkwadrant. Ik gebruik dit concept vaak in coachgesprekken. Daarbij word ik steeds opnieuw geraakt door wat het bij klanten teweeg brengt. M.b.v. een kernkwadrant  kun je leren hoe je je eigen valkuilen en allergieën naar de mensen in je omgeving kunt herleiden tot een kernkwaliteit. Dat inzicht, dat de bron van lastig gedrag (bij jezelf of bij de ander) afkomstig is van een positieve kernkwaliteit, helpt mensen zichzelf en de ander met meer liefde tegemoet te treden.
    • In De creatiespiraal van Marinus Knoope kun je lezen hoe elk veranderingsproces in feite altijd dezelfde cyclus doorloopt: wensen, verbeelden, geloven, uiten, onderzoeken, plannen, beslissen, handelen, volharden, ontvangen, waarderen en ontspannen. Je kunt dit ook terugvinden in bijv. de elementen vuur, water, aarde en lucht die door Adriaan Hoogendijk zo mooi zijn uitgewerkt. En met de Dynamiek van coachen van Willem Verhoeven: toekomstvisie, realiteitstoetsing, opties en acties. In De creatiespiraal zijn de stappen goed uitgewerkt. Het is een makkelijk leesbaar boek dat je meteen aan het denken zet.
    • Alles van je aandacht geeft, groeit is van Cora Smit. voor iedereen die manager is, óók de thuisblijf-moeder of de student. Jaren nadat ik het gelezen had, en ik me verdiepte in oplossingsgericht werken, kwam ik de uitdrukking tegen: ‘water the flowers, not the weeds’. Een mooie metafoor die perfect aansluit.
    • De boeken van o.a. Coert Visser en Gwenda Schlundt Bodien over oplossingsgericht werken wil ik kort noemen: Doen wat werkt en Progressie door zelfcoaching. De kiem is steeds het zoeken naar de kracht van de ander, het benoemen van wat al wèl goed gaat en hierop verder bouwen. Het is een werkwijze die sterk inzet op een gelijkwaardige, nadrukkelijk ‘niet-medische’ benadering.
    • Tot slot: het Handboek voor het bouwen van je eigen luchtkasteel van Barbara Sophia Tammes. heel goed te gebruiken zonder coach en gewoon leuk om de opdrachten te maken. Fantaseer jezelf gelukkig! In je fantasie en in je (dag)dromen is alles mogelijk en het kost niets. Bovendien wil elke nieuwe werkelijkheid eerst gedroomd worden.