Pedagogisch medewerkers en gastouders hebben goede taal- en interactievaardigheden nodig om te zorgen voor de taal- en ontwikkelingsstimulering van kinderen in de kinderopvang. Het gaat om sensitieve responsiviteit, respect voor autonomie, praten en uitleggen, structureren en leiding geven, stimuleren van ontwikkeling en begeleiden van interacties tussen kinderen.

In de periode 2015-2019 zijn in totaal meer dan 6500 pedagogisch medewerkers getraind in het programma Oog voor interactie, dat destijds ontwikkeld is door het Nederlands Jeugdinstituut in samenwerking met het ROC Amsterdam. Ik was een van de 70  licentiehouders voor deze training. Helaas is de overheidssubsidie hiervoor inmiddels beëindigd.

Ik ben daarnaast geregistreerd als spelbegeleider voor het Grote Interactiespel kinderdagverblijven. Dit  is ontwikkeld door Marleen Kerstens en geeft op een speelse en praktische manier handen en voeten aan de 6 interactievaardigheden. Praktijkvoorbeelden, stellingen en vragen leren medewerkers bewust te communiceren vanuit de verschillende interactievaardigheden. Medewerkers krijgen mee zicht op hun eigen voorkeurstijl én op de dominante stijl binnen het team. Bewustwording en oefening geven steeds meer grip op het pedagogisch klimaat in het kindercentrum.

Zo kun je werken aan de interactievaardigheden van je team:

  • Workshops, bijv. ook tijdens een thema-avond of als onderdeel van een studiedag.
  • Team- of thema-overleg specifiek gericht op een of meer interactievaardigheden, om extra te oefenen met een door het team zelfgekozen interactievaardigheid, desgewenst inclusief ondersteuning voor de leidinggevende  met aandacht voor borging in de periode na afloop van de bijeenkomst.
  • Begeleiding van intervisiebijeenkomsten voor teams van 5 tot 8 deelnemers, waarin per bijeenkomst een interactievaardigheid naar keuze centraal staat.
  • Coachgesprekken / supervisie van leidinggevenden bij het integreren van de interactievaardigheden tijdens jaargesprekken, coachgesprekken en in nieuwe of bestaande medewerker-volgsystemen.

Neem voor meer informatie of een vrijblijvende offerte voor workshops of intervisiebegeleiding contact op via mail@ansvermeulen.nl of 06-13776713.

© Copyright 2021 - Bureau Ans Vermeulen - Fotografie: Jan Snel - Website: Paula Vermeulen
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien