Bevlogenheid

Bevlogenheid heeft vleugels nodig

De week van 3 t/m 9 juni 2018 organiseert Zin in Werk de Wageningse Week van de bevlogenheid. Het thema sluit naadloos aan bij de missie van het netwerk Zin in Werk. Die missie is: mensen helpen om hun eigen zin in werk te realiseren, waarmee ze hun organisatie of bedrijf laten schitteren. Het netwerk wil daarom in samenwerking met zoveel mogelijk Wageningse ondernemers, organisaties, bedrijven en instellingen de aandacht vestigen op de week van de Bevlogenheid. Landelijk is het streven om te zorgen dat in 2025 in heel Nederland 80% van alle mensen bevlogen en trots is. De ambitie van Zin in Werk is iets meer bescheiden, we richten ons op Bevlogen werken in Wageningen.

Bevlogenheid gaat over bezieling, enthousiasme en geestdrift. Over vitaliteit en energie. Over toewijding. Bevlogen medewerkers verzuimen minder (27%), zijn productiever (18%) en zorgen voor (12%) meer klanten. En minstens zo belangrijk is de meerwaarde voor de medewerkers zelf. Want het is nou eenmaal veel leuker om met plezier te werken. En dat is wat er gebeurt.

Bevlogenheid ontstaat niet vanzelf. Bevlogenheid heeft vleugels nodig. Het leveren van een positieve bijdrage aan je organisatie of bedrijf, geeft je vleugels. Met vleugels kom je los van de grond en kun je dromen. Want elke nieuwe werkelijkheid wil eerst gedroomd worden. Het gevoel dat je een bijdrage levert aan de wereld, zorgt dat je in een flow komt. Ook dat is een element van bevlogenheid. Bevlogenheid ontstaat als je persoonlijke ambities en die van je organisatie samenvallen. Dan ontstaat passie en energie. Er hoeft niet altijd sprake te zijn van vuurwerk. Iemand kan ook een stille kracht zijn. Bijvoorbeeld iemand die onverstoorbaar jaren achter elkaar blijft zoeken naar de oplossing van een bepaald probleem. Dat is een bevlogen mens.

Bevlogenheid begint met plezier in je werk. Als je plezier hebt in wat je doet geef je het beste van jezelf en dat geeft voldoening. Het maakt je werk zinvol en geeft betekenis aan je leven. Het geeft energie en motiveert.

Ik krijg vleugels als ik ruimte ervaar om initiatieven te nemen, om eigen oplossingen te bedenken. Als ik ruimte voel om te kiezen voor de dingen die me energie geven en vrijheid voel om te stoppen met de dingen die energie kosten. Ik krijg vleugels als ik de mogelijkheden zie en die mogelijkheden ook kan uitproberen. Dan word ik enthousiast. Ik krijg vleugels als ik de kans krijg om samen te werken met bevlogen collega’s, dan stimuleren we elkaar. Ik krijg vleugels als ik me trots voel op wat we als team voor elkaar hebben gekregen.

Bevlogenheid wordt sterk beïnvloed door de werkomgeving. Het management kan bevlogenheid aanmoedigen of afremmen. Een organisatie waar ‘normaal doen’ de code is, kan bevlogenheid in de kiem smoren. Een organisatie die medewerkers aanmoedigt om ‘buiten de lijntjes te kleuren’, geeft bevlogenheid een kans.

De onbevangenheid die kinderen hebben als ze de wereld ontdekken, is bevlogenheid in zijn meest pure vorm. Die ontroert. Die moeten we koesteren. Daar kunnen we van leren. Wie met volwassenen samenwerkt en de bevlogenheid van volwassenen aanmoedigt en koestert, zorgt voor een soort vliegwiel voor de organisatie. Dan wordt Bevlogenheid ‘besmettelijk’.

 

Ans Vermeulen  voor Zin in Werk in januari 2018